Znamenitosti

Lekovita termo mineralna voda
BOGUTOVAČKE BANJE

na udaljenosti 100 m

Termomineralna voda Bogutovačke banje je višestruko korisna za organizam, pogotvo za lečenje svih vrsta reumatskih tegoba, neuropsihijatrijskih oboljenja, bolesti organa za varenje, kožnih i endokrinih oboljenja, kao i oboljenja mišića i srčanih tegoba.

Izvori termomineralne vode su nešto što svakako treba posetiti jer kupanje u modernim bazenima i kadama može popraviti celokupno zdravstveno stanje organizma. Voda Bogutovačke banje bogata je magnezijumom, kalcijumom, natrijumom, gvožđem, aluminijumom, hidrokarbonatima, hlorom i sulfatima, a sadrži i silicijumovu kiselinu.

Termomineralna voda Bogutovačke banje odavno izvire na ovom mestu. Takav zaključak donesen je na osnovu naslaga bigra koje su se taložile na padini ispod izvora. Kao topla voda, ona je morala biti zapažena i od prvih stanovnika svoje okoline.

.
VIŠE O LEKOVITOJ VODI

Srpski srednjevekovni
GRAD MAGLIČ

na udaljenosti 4 KM

U dolini reke Ibar, nekada davno jedan srpski vladar op imenu kralj Uroš Prvi u znak ljubavi prema svojoj voljenoj, farncuskinji a srpskoj kraljici Elen Anžu koju ovde prozvaše Jelana Anžujska, zasadi silne jorgovane duž klisure pomenute reke nebi li se otmenna dama osećala kao kod kuće..

Usred doline jorgovana, ni na nebu ni na zemlji, uzdiže se velika tvrđava, srednjevekovni grad Maglič. Mnogi vele da mu ime dolazi od silne magle koja se često spusti ispod njegovih temelja. Najzad, i podignut je gore visoko, „nebu pod oblake“. Inače, grad (pojam „grad“ u srednjevekovnoj Srbiji je imao sasvim drugačije značenje i odnosio se na utvrđenje) Maglič podignut je na strmoj litici na 150 metara iznad nivoa reke, na jednom od zapadnih ogranaka Stolova. Na krajnje nepristupačnom terenu gde je sa tri strane okružen rekom a, samo za pešake, dostupan je sa zapadne strane. Penjanje na Maglič uvek predstavlja pravu avanturu. Ove vas očekuju uske krivudave staze, strme litice, viseći most.

Maglič je jedan od oko dve stotine sličnih gradova srednjevekovne Srbije no, po nečem je ipak poseban i izuzetan. Mnogi ga smatraju klasičnim (školskim) primerom srpske srednjevekovne vojne arhitekture. Preživeo je sve nevolje i ratove verovatno zahvaljujući svojoj nepristupačnosti a glavna funkcija mu je bila zaštita puta duž klisure koji spaja dva crkvena sedišta: Žiču i Pećku patrijaršiju kao i cele Raške od neprijateljskih upada sa severa.

Ipak, najvažnija funkcija mu je bila direktna kontrola i zaštita manastira Žiče i Studenice koji se nalaze nedaleko odavde. Maglič se inače nalazi na dvadesetom kolometru južno od Kraljeva..