Lekovita voda

LEKOVITA SVOJSTVA VODE BOGUTOVAČKE BANJE

na udaljenosti 100 m

Termomineralna voda Bogutovačke banje je višestruko korisna za organizam, pogotvo za lečenje svih vrsta reumatskih tegoba, neuropsihijatrijskih oboljenja, bolesti organa za varenje, kožnih i endokrinih oboljenja, kao i oboljenja mišića i srčanih tegoba.

Izvori termomineralne vode su nešto što svakako treba posetiti jer kupanje u modernim bazenima i kadama može popraviti celokupno zdravstveno stanje organizma. Voda Bogutovačke banje bogata je magnezijumom, kalcijumom, natrijumom, gvožđem, aluminijumom, hidrokarbonatima, hlorom i sulfatima, a sadrži i silicijumovu kiselinu.

Termomineralna voda Bogutovačke banje odavno izvire na ovom mestu. Takav zaključak donesen je na osnovu naslaga bigra koje su se taložile na padini ispod izvora. Kao topla voda, ona je morala biti zapažena i od prvih stanovnika svoje okoline.

Međutim, nema pouzdanih podataka koji govore da je ona korišćena za lečenje u tim vremenima, ali je to vrlo verovatno. Tu verovatnoću potvrđuje i činjenica da je ona jedna od prvih lekovitih voda u Srbiji koja je hemijski ispitivana i to na zahtev vlade Kneževine Srbije 1335. godine. Od tada do danas voda je analizirana nekoliko puta.

. Institut za geološko-rudarska istraživanja i ispitivanja nuklearnih i drugih mineralnih sirovina, takođe iz Beograda proučavao je njene fiziohemijske osobine - radioaktivnost, makro i mikroelemente i gasove, a Institut za nuklearne nauke iz Vinče vrste radioaktivnog zračenja. Kao takvu, ovu Banju posećuje iz godine u godinu sve veći broj posetilaca, naročito u poslednje vreme.

ZA LEČENJE KOJIH BOLESTI JE DELOTVORNA OVA VODA?

na udaljenosti 100 m

Posmatranja primarijusa dr D. Gvozdenovića na 1314 posetilaca Bogutovačke banje u toku 1952. godine pokazala su da se u njoj postiže prosečno dobar, čak i vrlo dobar uspeh u lečenju obolenja živaca. Njima je, takođe, konstatovano da je ova Banja pogodna za lečenje klimakteričnih stanja i reumatičara sa slabim srcem.

Prema posmatranjima medicinskih stručnjaka Instituta za medicinsku hidrologiju i klimaktologiju iz Beograda, dr Đorđa Lukačevića, dr Ivanke Kulić, dr Milorada Japundžića i dr Miodraga Bugarskog, izvršenim 1958. godine na 1400 posetilaca ove Banje, kupanje i boravak u njoj povoljno dejstvuju na funkcionalna oboljenja nervnog sistema, distoniju, hiperteriozu, klimakterična stanja, reumatična oboljenja i arterijsku hipertenziju..

Prema zapažanju dr Božidara Stankovića, višegodišnjeg lekara specijaliste ove Banje, u njoj se leče sledeće bolesti, svrstane po grupama:

  • grupa neuro-psihičkih oboljenja: psiho-neuroze, neurotični sindrom, labilnost vegetativiog nervnog sistema, funkcionalne glavobolje (migrene), neuralgije, nesanice, klimakterično stanje, nosledice poliomielitisa itd;

  • grupa funkcionalnih obolenja srca i krvnih sudova: palpitacije srca, neuroze srca, hipertenzije, (povećani krvni iritisak), obolenja i funkcionalne smetnje u perifernim krvnim sudovima (osećaj trnjenja, hladnoće, svraba, bola itd.), nepravilan rad srca vezan za nervnu razdražljivost (ekstrasistole), rekonvalescencija reumatičnog endokardita i miokardita;

  • grupa reumatičnih obolenja: degenerativni i vanzglobni reumatizam, neodređeni hronični reumatizam i lakši oblici posttraumatskih kontaktura itd;

  • grupa obolenja organa za varenje: spazma jednjaka (funkcionalno suženje jednjaka), gastralgije (vrlo često funkcionalne prirode), smetnje u pražnjenju žučne kese, prenadraženost debelog creva, spazam debelot creva i slična obolenja;

  • grupa oboljenja organa za disanje: hronični rinitis, bronhialna astma, astmatični bronhit;

  • grupa bolesti bubrega i mokraćnih puteva: kamen u bubregu i stanje posle hirurškog odstranjenja kamena, hronični prostatiti i adenomi prostate lakšeg stepena;

  • grupa kožnih oboljenja: izvesne dermatoze, tj. površna obolenja kože za koja se još uvek ne zna uzrok, ekcemi, psorijaza, seboreja i neurodermitis;

  • grupa izvesnih endokrinih obolenja: izvesni oblici hipertireoze ( pojačan rad štitaste žlezde) i poremećaji u metabolizmu endokrine prirode, što izaziva gojaznost, kao i astenična i anemična stanja.

 

Stanković napominje i da se oštećenja srca i krvnih sudova kod starijih osoba, koje se ne mogu lečiti u banjama sa većom temperaturom vode, bez bojazni mogu lečiti u ovoj Banji i da su postignuti znatni rezultati u takvom lečenju. Naročito je zapaženo da otoci i bolovi u zglobovima postaju manji, što pacijentu daje nadu u lečenju ovih teških i dosadnih obolenja.
Lekovite vode Bogutovačke banje primenjuju na različite načine: inhalacijom, irigacijom, kupanjem I ispijanjem, a najbolje dejstvo pokazuju dva poslednja načina. Neposredni primalac dejstva vode pri kupanju je koža, koja je aktivni prenosni i dejstveni organ, čija se funkcija odražava na sav organizam. Poseban uticaj vode na kožu odražava se pre svega u izmeni njene propustljivosti. Zahvaljujući tome, u organizam se lako probijaju razni elementi i gasovi. Uticaj lekovitih voda na organizam prilikom kupanja sastoji se iz apsorpcije elemenata i gasova, dejstva koloidnih materija, obrazovanja biološki aktivnih materija u koži, refleksnih pojava od razdraženosti kožnih nervnih završtetaka i dejstva radioaktivnosti. Emanacija radijuma lako prodire kroz kožu i pluća, a brzo se udaljuje iz organizma. Ova emanacija deluje na lipoide, izaziva povećanje broja leukocita u krvi, povećava toplotnu produkciju, podstiče izlučivanje mokraćne kiseline i deluje umirujuće na organizam. Primenjuje se za lečenje svih vrsta reumatizma, kostobolje nogu, bolesti živaca, oboljenja mišića, upalnog i degenerativnog karaktera i srčano-venskih, kao i ženskih obolenja.